BATIŞ YILLARI- FALİH RIFKI ATAY




Batış Yılları kitabında Falih Rıfkı ATAY, bizi kendi çocukluk ve gençlik yıllarına götürüyor. Osmanlı  Devleti'nin son çocukları, ağır bedeller ödeyen nesli...

Kitabı zevkle okudum, zevki kitabın dili sebebiyle, anlattıkları çok can acıtıcı. Kahrediyor insanı. Tanzimat döneminden itibaren kurtulup kurtulup bir türlü kanser gibi kökten kurtulamadığımız bulanık zihinlerin bizler için nelere mal olduğunu, ortaçağın nasıl geri teptiğini okuyoruz.

Falih Rıfkı ATAY, kitabı 1960 lı yıllarda yazmış ve kitaba ''Pazar Konuşmaları'' nı (gazete yazıları) eklediği bir bölüm de koymuş. Günümüz ve geçip giden onca kayıp yıl arasında birçok benzerlik göreceksiniz.

''Atatürk sonrası Atatürk yolundan sapmadan yürümekte devam etseydi, 1938 şartlarının yirmi beş yıl ilerlemişi ve gelişmişi ile Batı toplulukları arasına katılmış olurduk. Halbuki yirmi beş yıldan beri, tekrar Doğu toplulukları arasına geri dönüyoruz. Yeniden medreseler, tekkeler, dergahlar, dervişler, şeyhler topluluğu olduk.'' Çok üzücü ki; 1960 yılında yazılan bu sözler yıl 2018 olmasına rağmen geçmişle benzerliğini nasıl da koruyor. 

Kitabın son sözünde ''Batış Yılları'nı Atatürk Gençliği için yazdım'' diyor. Mutlaka edinip okumak ve okutmak gerekli. Zeytindağı ve Batış Yılları kitaplarını ard arda okumak dönemin daha anlaşılır olabilmesi yönünden benim için çok iyi oldu, sizin de böyle okumanızı tavsiye edebilirim.

Pozitif Yayıncılığın baskısından da söz etmek istiyorum biraz. Bu kadar önemli kitapların basımında harf kayıplarının olması çok üzücü. Zeytindağı kitabında da aynı problem söz konusu.

Son olarak Falih Rıfkı'nın Batış Yılları ve Zeytindağı kitaplarının sonsöz kısmında yer alan sözleri  ile bitirmek istiyorum:

''Bir milletin aklını başına toplaması için Tanrı onu daha nasıl imtihandan geçirebilir?'' (Batış Yılları)

'' İşte size kitabın özü: İlim ve vatan adamı olunuz. Hiçbiri yalnız başına ne sizi ne de milletini kurtarır'' (Zeytindağı)

İnançla,

Keyifli okumalar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benden-DEVAM ET

Hissediyor musunuz siz de bilmiyorum? Her an değişiyor ve dönüşüyoruz. İyiye veya kötüye. Direksiyon bizde, nereye kıracağımız bize bağlı...