KIRMIZI PAZARTESİ- GABRIEL GARCIA MARQUEZ








Nobel Edebiyat Ödüllü Kırmızı Pazartesi, Marquez’in çocukluğunu geçirdiği kasabada yaşanan bir olayı anlatmaktadır.

Yazarın anlatımı çok akıcı ve etkileyici, kitabı elinizden bırakmak istemeyebilirsiniz. Yaşadığı toplumu öyle güzel anlatmış ki, tanımadığımız bir kültürü hayatımıza katıyor. Zaten Nobel Edebiyat ödüllü bir yazar.  Gerçek bir olayı anlattığı için daha fazla etkili oluyor tabii.

Romanın kırılma noktası bir evlilik; çok kısa sürecek olan bir evlilik bu. Cinayet evlilikten sonra gerçekleşiyor. Toplumun tepkileri ortak, herkes malum sonu biliyor gibi. Hatta bazı yerlerde içinizden ‘’yok artık’’ demek gelebilir.

İspanyolcanın kendine has ahengini romanı okurken yüksek oranda hisseceksiniz. Küçüklüğümden beri (izlediğim filmlerden) İspanyolca konuşanların biraz fazla konuştuklarını ve tepkilerinin biraz abartılı (coşkulu) olduğunu düşünürüm hep. Bu kitapta da bunu hissettim.

Kısa bir roman, benim elimdeki basım 30. basım, 2011 yılında basılmış, 107 sayfa.  Yeni basımlarının kapağı farklı. 

Kısa roman yazmanın çok zor olduğunu düşünüyorum, anlatımda eksiklik yaratmadan olay örgüsünü 100 sayfaya sığdırmak çok zor bir iş. Çok sevdiğim yazar Marquez’in bir sonra paylaşacağım romanı ‘’Kolera Günlerinde Aşk’’ olacak.

Keyifli okumalar.

1 yorum:

  1. İşleneceği belli olan bir cinayeti ele alan kitabın sıkılmadan okunmasını sağlamak da iyi bir yazarın işi tabi. Kısa roman hakkındaki tespitinizi de çok doğru buldum. :)

    YanıtlaSil

Benden-DEVAM ET

Hissediyor musunuz siz de bilmiyorum? Her an değişiyor ve dönüşüyoruz. İyiye veya kötüye. Direksiyon bizde, nereye kıracağımız bize bağlı...