Benden- KARAMSAR DEĞİLİM




Biyografi ve röportaj okumayı çok severim. Geçenlerde rahmetli Halil İNALCIK hoca ile yapılan bir röportaja rastladım. Röportaj yapıldığında tam 100 yaşındaymış, zaten kısa süre sonra da vefat etti(25.07.2016).

Bir keşiş gibi çalıştığını söylemiş Hoca, tembellik ederek geçirdiği tek bir gün olmamış. Akademik kariyeri, ürettikleri zaten ortada. 72 kitabı var ve çoğunu 80 yaşından sonra yazmış. Bunun yanında hayatı yaşamayı da ihmal etmemiş, dünyayı gezmiş, aşk da hayatından hiç eksik olmamış.

’Manalı bir hayat için kendinize uzak, büyük bir gaye koyun. Sonra da onu gerçekleştirmek için çok çalışın’’ demiş.

Manalı bir hayat! Aslında tüm mesele bu. Böyle yaşayabilmek için en gerekli olan şey nedir? Disiplin (tek gerekli olan değil ama en gerekli olan), fikrimce. Böyle güzel insanların hayatlarına bakınca, aslında uyguladıkları en önemli şeyin zekâya güvenmeden disiplinli şekilde çalışmak olduğunu görüyorum. Tembellik onların hayatlarında yok… Böyle insanların sayısı neden oldukça az? Herkesin bir Halil İNALCIK olması zaten beklenemez ama neden disiplinli çalışan, üreten toplum değiliz? Neden daha çok ilim üretenlerimiz yok? Kaldı ki, biz toplum olarak tembelliğin, cahilliğin cezasını zaten çekmemiş miydik? Mustafa Kemal gibi bir mucize, bizi uçurumun kıyısından almamış mıydı?

Bir Falih Rıfkı kitabında okuduğuma göre bizim Meşrutiyetle ilk adımını attığımız dönüşüm çabaları Japonlarda, bizden tam 29 yıl sonra başlamış. Biz Araplaşmaktan kurtulmaya çalışıyorduk onlar  Çinlileşmekten. Yıl 2018, Japon ekonomisi son yıllarda küçülme yaşamış olmasına rağmen halen dünyanın üçüncü büyük ekonomisi. Bizden sonra başladıkları bir yol da bizden epeyce ilerideler.

Neden?

Maalesef, Mustafa Kemal ATATÜRK öldükten sonra devrimleri, olgunlaşma sürecini tamamlayamamış gibi geliyor bana. Başaramadık bunu. Tembelliği (ilim üretememe tembelliğinden bahsediyorum) din diyerek, gelenek diyerek beynimizin içine hükmedenler var, yani tembelliğimiz cahilliğimizden. Tam tersi de doğru bir önerme olabilir.

Kurtuluş var mı? Karamsar değilim. Karamsarlık korkaklıktan diyor Halil Hoca.

Rahmetle,

Tabii ki bunların hepsi benim naçizane fikirlerim.

Kaynaklar:  Güliz ARSLAN röportaj (100 Yaşındaki bilge Halil İNALCIK /Hürriyet-12.09.2015)
                    Falih Rıfkı ATAY ( Batış Yılları)
                    Vikipedi ( Japonya Ekonomisi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benden-DEVAM ET

Hissediyor musunuz siz de bilmiyorum? Her an değişiyor ve dönüşüyoruz. İyiye veya kötüye. Direksiyon bizde, nereye kıracağımız bize bağlı...