ZEYTİNDAĞI- FALİH RIFKI ATAY





Zeytindağı kitabını okurken anladım ki; Osmanlı’nın son zamanlarını (yani bence şimdiye dek Türk Milletinin geçirdiği en zor zamanları) yeterince kavrayamamışım. Ders kitaplarının ruhsuzluğu arasında kalmış o zamanlar. Bu millet ne bedeller ödemiş ve nasıl topraklar üzerinde yaşıyoruz, yeterince farkında mıyız? Ben farkında olduğumu düşünüyordum fakat eksikmişim.

Falih Rıfkı ATAY, subay olarak Cemal Paşa’nın emrinde görevlendirilmiştir. Cemal Paşa İttihat ve Terakki Cemiyeti mensuplarındandır. Falih Rıfkı ATAY ile birlikte diğer askerlerin cephe cephe yaşadıklarını bizzat Falih Rıfkı’nın ağzından okuyoruz. Ama nasıl okuyoruz? İçimiz parçalanarak. Büyük büyük insanların nasıl yanlış kararlar aldıklarının ve ilim üretmeyen bir imparatorluğun bir milletin evlatlarına nasıl bedeller ödettiğini okuyoruz. Ne acı!!

‘’Sizler, ey Sarıkamış’ın buz dağı üstünde donmuş olan kardeşleri, siz hep, pomadlı bir yüz derisinin kapladığı boş bir kafanın içindeki bomboş bir hayatın kurbanı değil misiniz?’’

Okurken Mustafa Kemal’in var olmuş olmasına bir kez daha şükredecek, bu vatanın yitip giden Ahmet'lerine Mehmet'lerine bir kez daha minnet duyacaksınız. 







3 yorum:

Benden-DEVAM ET

Hissediyor musunuz siz de bilmiyorum? Her an değişiyor ve dönüşüyoruz. İyiye veya kötüye. Direksiyon bizde, nereye kıracağımız bize bağlı...